vrijdag 28 november 2008

Affiche


Vandaag zijn we begonnen met het ontwerpen van een affiche voor ons vakgebied. Het werd leuk aangepakt. We brainstormden vanuit associatie, breidden uit, legden samen en kwamen zo tot een leuke startpositie. Daarna gingen we aan de slag. We tekenden, knipten, plakten, kleurden en hadden al gauw een aantal eerste voorstudies. Te weinig echter om al verder te kunnen. Iedereen doet nu thuis een beetje verder, zo komen we dan wel tot een goed idee. We zien wel hoe het verder loopt. Dit project moet groeien.

Fotografie

Woensdag was de hele les gewijd aan fotografie. We hadden bezoek van een gastspreker die alles haarfijn uit de doeken deed. Hij begon met een uitleg over sluitertijden, diafragma's en zo meer vanuit de analoge fotografie. Pas dan maakte hij de overstap naar digitale fotografie. Deze aanpak zorgde voor een goede achtergrond, zodat we ook beter weten wat we doen. Op het eind gaf hij nog wat fotoshoptips. Voor mij was het enkel een opfrissing, maar ik denk dat de anderen er wel echt iets aan gehad hebben. Spijtig dat we er praktisch niets mee deden, daar was geen tijd meer voor.

Stem


Zondag 23 november spraken we af aan het nieuwe erfgoedmuseum te Sint-Niklaas. Het heeft een originele naam: "STEM". Hoewel het over erfgoed gaat en deze materie dikwijls wat oubollig tentoongesteld wordt, is men er hier in geslaagd er iets origineels mee te doen. Het museum is een echte aanrader. Tijdens het openingweekend was er daarenboven ook nog een heleboel te beleven. Ik ga zeker nog terug, en misschien kan ik er ooit een stage doen. Voor wie het zoekt, het ligt aan de Zwijgershoek te Sint-Niklaas.

woensdag 19 november 2008

demoles microteaching


Vandaag deed de lerares voor hoe we een les microteaching aanpakken. Microteaching is bij wijze van oefening les geven aan de eigen klasgroep. Binnenkort doen we dat zelf, vandaar de intro vandaag.
We gingen aan de slag met klei. Eerst even wennen aan de klei, dan een bolletje rollen en uiteindelijk maakten we van dit bolletje een potje. Zo'n potje noemen we dan een duimpotje. Naderhand gingen we dan aan de slag om het te versieren met engobes. Ook kregen we nog de tijd om een klokje te maken, op dezelfde manier, maar een ietwat andere vorm. Nu staat alles te drogen, benieuwd wat het wordt als het gebakken is.

vrijdag 14 november 2008

zintuigen


Vandaag gingen we verder met het thema kijken. We breidden het uit naar andere zintuigen zoals voelen, ruiken, horen. We deden heel veel, te veel om op te noemen. Toch een paar opmerkelijke oefeningen.
We kregen een opdracht van een muzische scheurkalender. De lerares had voor elk iets specifiek uitgezocht, op ons lijf geschreven. We maakten muziek, zochten lijnen,....
Ik moest een schilderij beschrijven voor blinden. Echt kijken dus en proberen verwoorden wat je ziet. Een leuke ervaring. Nadien liet ik het beschreven werk door de anderen op bord tekenen. Verrassend.
We gingen op zoek naar gezichten op school, maar geen gewone gezichten, eerder gezichten die eigenlijk niet bestaan. De resultaten staan hier: .foto's
Ook nog een voeloefening. We voelden in dozen naar wat er in zat, zonder te kijken uiteraard. We moesten niet weten wat het was, maar uiten welk gevoel het bij ons teweeg brengt. Dit symboliseerden we dan met afbeeldingen uit tijdschriften en woorden van koelkastpoëzie.
Het was een boeiende ochtend, maar misschien iets te veel indrukken ineens

woensdag 12 november 2008

kijken

Vandaag was het een beetje een overgangsles van het ene thema naar het andere. Er moesten nog een paar leerlingen zichzelf voorstellen en hun icoon. Iedereen moest nog iets doen rond het cultuurlandschap van Sint-Niklaas en rond het eigen cultuurlandschap. Een heleboel dus, de afronding van het vorige deel.
We gingen over naar het volgende deel, een inleiding. Het volgende thema is kijken. We zullen onder andere werken met de 5 brillen van Parsons. Vandaag ging het voornamelijk over beeldaspecten, begrippen waarmee we ons uitdrukken als we over kunst vertellen. We kregen een presentatie rond het thema. De lerares gebruikte het beeld van een slak als uitgangspunt om zo te komen tot wetmatigheden, geometrische vormen die voorkomen in de natuur, de gulden snede en het perspectief.
Daarna kregen we een oefening. We maakten een eigen verhaal aan de hand van krantenknipsels en lieten een ander aan de hand van onze collage zijn verhaal vertellen.